Izdelava spletnih strani s pomočjo platform za začetnike

Izdelava spletnih strani: s pomočjo platform se je lahko lotite tudi sami

Izdelava spletnih strani je nekaj, česar se je v današnjem času lotil že marsikdo. Tudi tisti posamezniki, ki sicer niso vešči profesionalne izdelave spletnih strani. To je mogoče predvsem zato, ker na spletu lahko naletimo na mnogo platform, ki omogočajo enostavno izdelavo spletne strani. Za začetek je to sicer dovolj, za napredek pa je pogosto potrebna pomoč profesionalcev.

Izdelava spletnih strani: lotite se je lahko tudi sami

izdelava spletne straniČe imate dovolj potrpljenja in vsaj kanček smisla za postavljanje spletnih strani, dizajn in pisanje vsebine, se izdelave spletnih strani lahko lotite tudi sami. Na spletu lahko namreč naletite na mnoge platforme, ki vam omogočajo dokaj enostavno izdelavo.

Ena izmed najbolj razširjenih platform za izdelavo spletnih strani je WordPress. Z velikim naborom osnovnih tem, skozi katere lahko zasnujete svojo spletno stran, in še večjim naborom vtičnikov, ki vam lahko pomagajo pri praktično vsem, izdelava spletne strani preko WordPressa ne bo preveč težka. Tako je ta platforma zagotovo dobra izbira za začetnike. Kasneje lahko namreč to isto stran tudi predelate in jo celo odkupite ter opremite s svojo domeno.

So pa na spletu dostopne tudi številne druge tovrstne platforme, ki so v Sloveniji morda nekoliko manj poznane.

Poleg WordPressa na voljo tudi druge platforme

Poleg WordPressa, ki je pri nas zelo razširjen, so na spletu na voljo tudi številne druge platforme za izdelavo spletnih strani. Med najboljšimi 10 so:

  • com
  • Network solutions
  • Squarespace
  • 1&1 Ionos
  • com
  • HostGator
  • Site123
  • Jimdo

Vsaka izmed teh platform ima določene specifike in prednosti. Če se boste lotili izdelave svoje spletne strani, jih torej podrobno proučite in preverite, katera vam najbolj odgovarja.

Mnoge od teh platform omogočajo izdelavo spletnih strani brezplačno. Kasneje lahko, če boste želeli, stran tudi odkupite in jo opremite s čisto svojo domeno, kot to velja tudi za WordPress. Prav tako vse platforme ponujajo različne vtičnike, s katerimi si lahko pomagate na različnih področjih. Vsekakor je smiselno uporabiti tiste, ki omejijo smetenje, oz. t.i. »spam«. Zelo koristni so tudi vtičniki za optimizacijo spletne strani. Sicer pa boste našli vtičnik za praktično karkoli. Nekateri so brezplačni, spet drugi plačljivi.

Izdelava spletnih strani preko platform je primerna za začetnike

Tako izdelane spletne strani so primerne za začetek. Ko denimo postavljate svoj blog ali se želite preizkusiti na trgu, da ugotovite, če ima nek posel sploh kakšno prihodnost oz. ali ga sploh želite opravljati. Prav tako so koristne, da na njih izdelate svoj življenjepis, oz. na njih poudarite, kaj vse znate in s čim vse imate izkušnje. Nekateri delodajalci bodo veseli, če boste skupaj s klasičnim življenjepisom ob prijavi na nek razpis priložili tudi svojo spletno stran. S tem boste pokazali, da ste kreativni, in da imate tudi nekaj znanja kar se tiče spleta.

Če boste želeli v svojem poslu napredovati in dejansko nekaj narediti iz njega, pa vam predlagamo, da se, če sami nimate tako veliko znanj, odločite za profesionalno izdelavo spletne strani. Profesionalno izdelane strani so namreč daleč bolj sofisticirane in atraktivne od enostavnih spletnih strani, ki jih lahko izdelate sami. Hkrati pa poznajo tisti, ki se na izdelavo spletnih strani spoznajo, tudi zakonitosti optimizacije spletnih strani. Seveda bodo tudi oni najbrž za to uporabili omenjene platforme, vendar jih bodo običajno znali bolje izkoristiti.

Profesionalna izdelava spletne strani vam bo prinesla mnogo več

profesionalna izdelava spletne strani

Če je izdelava spletnih strani lahko dokaj enostavna, pa je profesionalna stran mnogo bolj sofisticirana, atraktivna in upošteva vse zakonitosti, ki so za delovanje in prepoznavnost spletne strani nujne.

Profesionalna izdelava spletne strani bo poskrbela, da bo stran odzivna. To pomeni, da na njej ne bo prevelikih datotek, ki bi upočasnjevale njeno odpiranje. Pa vendar bodo tako slike kot videi dovolj atraktivni in kakovostni za uporabnike. Glede na to, da se velik delež uporabnikov iz računalnikov seli na telefone in tablice, mora biti vaša stran izdelana tako, da je prilagojena tudi za tovrstne naprave.

Profesionalci bodo prav tako poskrbeli, da na strani ne bo neaktivnih povezav in naredili vse, da bo uporabniška izkušnja na strani dobra. Torej, da bo stran pregledna, jasna, lepa in atraktivna. Posamezniki, ki se bodo na njej znašli, bodo točno vedeli, kaj ponujate in kakšne so koristi, ki jih bodo pri vas pridobili.

Ne bodo pozabili niti na vsebino

Še nekaj, na kar profesionalci običajno ne pozabijo, je vsebina. Vsebina na vaši spletni strani mora biti namreč dobra in zanimiva, torej takšna, da bo uporabnika pritegnila. Prav tako je ravno ta tista, ki pripomore, da je stran dobro optimizirana. Izdelava spletnih strani namreč ne bo popolna, če ne boste poskrbeli tudi za optimizacijo.

Optimizacija je sicer način, kako zasnovati in oblikovati stran, da se bo ta znašla čim višje med iskalnimi zadetki znotraj posameznega brskalnika. Potrebno je poskrbeti tako za tehnično kot vsebinsko optimizacijo.

Če se izdelave spletnih strani sprva res lahko lotite sami in je prav, da se v tem preizkusite, je bolje, da se na koncu odločite za profesionalno izdelavo spletne strani. Samo tako boste namreč lahko prepričani, da bo imela vaša vse, kar potrebuje, da jo bodo uporabniki našli in na njej ostali ter se tja radi vračali.