Zlato – nakup zlata investicija v prihodnost 1

Zlato, že od nekdaj cenjeno kot svetovna valuta, je možno unovčiti ali kupiti kjerkoli po svetu. Njegova vrednost je natančno določena glede na njegovo maso, zato se cena običajno preračunava v gramih. Za merjenje teže se uporablja enota, znana kot unča, ki je ekvivalentna 31,10 gramom. Poleg mase je cena žlahtne kovine odvisna tudi od njegove čistosti, ki se meri v karatih, kar predstavlja odstotek čistega zlata v 1000 delih zlitine.

Najvišja možna stopnja čistosti, ki jo je mogoče doseči, je 999,9 ali 24 karatov.

Investicija v zlato v primerjavi z ostalimi naložbami

V primerjavi s papirnatim denarjem, ki izgublja vrednost v obdobjih inflacije, naložbene plemenite kovine ohranjajo svojo vrednost. Zaradi tega predstavljajo stabilno naložbo in temelj finančne varnosti, kar je še posebej pomembno v današnjem svetu, kjer je stabilnost valut ogrožena. To potrjuje dejstvo, da so vse svetovne valute v primerjavi z zlatom izgubljale vrednost že vrsto let. Zlato se do leta 2024 ob visoki inflaciji in naraščajočih obrestnih merah dobro obnese. Vlagatelji ponavadi pohitijo z nakupom zlata (in drugih kovin), ko jih skrbi druga sredstva ali širše gospodarstvo, strah pred recesijo v letih 2022–2023 pa je te skrbi še povečal.

Dodajanje zlata v vaš portfelj vam lahko pomaga pri diverzifikaciji vaših sredstev, kar vam lahko pomaga bolje prebroditi recesijo, vendar le ta  ne ustvarja denarnega toka kot druga sredstva, zato ga je treba vaši naložbeni mešanici dodati v omejeni količini in previdno.

Kje kupiti naložbeno zlato? v naši spletni trgovini: https://zlatopoposti.si/trgovina-zlato-po-posti/. Na trgu je široka ponudba, saj je zlato na voljo pri različnih ponudnikih, vključno z bankami in posamezniki. Na voljo so različni izdelki, kot so palice, naložbeni kovanci različnih kovnic ter priložnostni kovanci ali tematske kartice.

 

nakup zlata
nakup zlata

 

Nakup zlata – varna, donosna, likvidna in neobdavčena investicija

Naložbeno zlato ima ugodno razmerje med varnostjo, donosnostjo in likvidostjo. Zanj je značilna visoka stopnja varnosti. Ob visoki stopnji likvidnosti, ga lahko namreč kadar koli spet zamenjamo za navaden denar.

Za nakup  se mnogi odločijo tudi zaradi dejstva, da ni obdavčeno. Ob nakupu namreč ne plačamo DDV-ja, ko ga prodamo, pa tudi ne plačamo davka na kapitalski dobiček. Niti nakup niti prodaja ne gresta v dohodnino. Zlato ves čas ohranja realno vrednost, zato je odlična zaščita pred inflacijo. Za nekatere vlagatelje je zlato najboljša odločitev, medtem ko drugi v zlatu prepoznajo predvsem dobro protiutež drugim naložbam, ki so neposredno povezane z dogajanjem na delniških trgih. Tako poskrbijo za uravnotežen in razpršen naložbeni portfelj.

cene zlata

 

Odkupna cena odvisna od trenutne cene zlata na borzi

Odkupna cena za gram  se pri večini izdelkov določi razmeroma hitro. Ključno izhodišče je trenutna borzna cena zlata in čistina. Naprej se izdelek stehta, nato pa se s pomočjo posebne kisline določi čistina. Končna cena za odkup pa je odvisna od ponudnika oziroma njegovih postavk glede kakovosti.

Kljub temu, da cena za gram ves čas minimalno niha, so padci neznatni in kratkotrajni. Finančni strokovnjaki pa seveda morajo, če želijo napovedovati borzno ceno zlata, vsem tem nihanjem redno slediti.

Če torej iščete pametno in varno naložbo v vašo prihodost, je investicija v plemenite kovine prava odločitev. A pri tem se morate zavedati, da tovrstna naložba zahteva veliko previdnosti in premišljenosti. Pri tem se je najbolje obrniti na izkušene strokovnjake, ki vam bodo znali pravilno svetovati. Večina jih svetuje, da ga je najbolje kupiti takrat, ko cena pada in prodati takrat, ko cena narašča.

Prav tako pa je dobro vedeti, da je zlato najbolj priporočljivo kupovati večkrat, z manjšimi zneski in v različnih trenutkih, saj si tako zagotovite mešani oziroma povprečni tečaj. Upoštevajoč dosedanje gibanje zlata analitiki, ki spremljajo ceno te žlahtne kovine, ocenjujejo, da bo prihodnje gibanje odvisno predvsem od dogajanja na obvezniških trgih.

borzna cena zlata