Zlato – nakup zlata investicija v prihodnost

Zlato je že od nekdaj svetovna valuta, ki jo lahko kupimo ali unovčimo povsod po svetu. Njegova vrednost je odvisna od konkretne mase, zato se cena preračunava v gramih. Merska enota za merjenje teže je unča, kar znaša 31,10 grama. Cena zlata je odvisna tudi od čistosti – enota za merjenje čistosti je karat, ki ponazarja odstotek čistega zlata v 1000 delih zlitine.

Največja možna čistina, ki jo je mogoče proizvesti, je 999,9 oz. 24 karatov.

V primerjavi s papirnatim denarjem v času povečanja inflacije naložbeno zlato ne izgublja svoje vrednosti kot jo izgublja denar, zato predstavlja steber finančne stabilnosti, ki je v svetu zlasti v zadnjem času vedno bolj ogrožena. Da je to zares zanesljiva naložba, dokazuje tudi dejstvo, da vse svetovne valute proti zlatu že vrsto let izgubljajo vrednost.

Na vprašanje, kje kupiti naložbeno zlato, boste odgovor našli v naslednjih vrsticah. Možnosti je kar veliko, saj je na voljo pri različnih ponudnikih, tako v bankah kot pri posameznikih. Ponudba zajema izdelke kot so palice, naložbeni kovanci različnih kovnic in priložnostni kovanci oziroma tematske kartice.

nakup zlata

 

Nakup zlata – varna, donosna, likvidna in neobdavčena investicija

Naložbeno zlato ima ugodno razmerje med varnostjo, donosnostjo in likvidostjo. Zanj je značilna visoka stopnja varnosti. Ob visoki stopnji likvidnosti, ga lahko namreč kadar koli spet zamenjamo za navaden denar.

Za nakup zlata se mnogi odločijo tudi zaradi dejstva, da ni obdavčeno. Ob nakupu namreč ne plačamo DDV-ja, ko ga prodamo, pa tudi ne plačamo davka na kapitalski dobiček. Niti nakup niti prodaja ne gresta v dohodnino. Zlato ves čas ohranja realno vrednost, zato je odlična zaščita pred inflacijo.

cene zlata

 

Odkupna cena odvisna od trenutne cene zlata na borzi

Odkupna cena za gram starega zlata se pri večini izdelkov določi razmeroma hitro. Ključno izhodišče je trenutna borzna cena zlata in čistina. Naprej se izdelek stehta, nato pa se s pomočjo posebne kisline določi čistina. Končna cena za odkup pa je odvisna od ponudnika oziroma njegovih postavk glede kakovosti.

Kljub temu, da cena za gram ves čas minimalno niha, so padci neznatni in kratkotrajni. Finančni strokovnjaki pa seveda morajo, če želijo napovedovati borzno ceno zlata, vsem tem nihanjem redno slediti.

Če torej iščete pametno in varno naložbo v vašo prihodost, je investicija v zlato prava odločitev. A pri tem se morate zavedati, da tovrstna naložba zahteva veliko previdnosti in premišljenosti. Pri tem se je najbolje obrniti na izkušene strokovnjake, ki vam bodo znali pravilno svetovati. Večina jih svetuje, da ga je najbolje kupiti takrat, ko cena pada in prodati takrat, ko cena narašča.

Prav tako pa je dobro vedeti, da je zlato najbolj priporočljivo kupovati večkrat, z manjšimi zneski in v različnih trenutkih, saj si tako zagotovite mešani oziroma povprečni tečaj.

borzna cena zlata