Medicinska oblačila za širok spekter zdravstvenega osebja

Medicinska oblačila imajo predvsem funkcijo zaščite zaposlenih pred telesnimi tekočinami ali kužnimi izločki bolnikov, hkrati pa varujejo pacienta pri telesnem stiku z osebjem. Zaposleni v zdravstvenih ustanovah so namreč vsakodnevno izpostavljeni kontaktu z virusi in bakterijami, ki jih prenašajo bolniki. S tem, ko jim osebje omogoča zdravniško pomoč in oskrbo, lahko večkrat pride v stik z življenjsko nevarno okužbo in zboli. Zato so delovna oblačila za zdravstvo neke vrste zaščitna pregrada, ki varuje tako zaposlene kot tudi bolnike pred potencialnimi nevarnostmi.

Drugi razlog, zakaj so medicinska oblačila tako pomembna, je higiena. Tkanine, iz katerih so izdelana, morajo biti visoko kakovostne in trpežne, da zaposlenim olajšajo vzdrževanje ustrezne ravni higiene tudi med dolgimi izmenami. Če sta glavni funkciji nošenja uniform v zdravstvu zaščita in higiena, pa je zelo pomembno poudariti tudi urejen videz zaposlenih. Prvi vizualni stik z bolnikom mora vzbuditi spoštovanje, hkrati pa zgraditi zaupen odnos med pacientom in osebjem.

medicinska-oblacila-za-zdravstvo

Tudi udobje je tisto, kar opredeljuje oblačila za zdravstvo. Med večurnimi izmenami je pomembno, da je uniforma vedno videti čista, elegantna in urejena, hkrati pa mora zagotavljati zračnost, fleksibilnost in udobje tistemu, ki jo nosi. Različne barve ali detajli omogočajo že na prvi pogled prepoznavnost zdravstvenega osebja za paciente ali njihove svojce. V bolnišnicah ali podobnih ustanovah je mogoče na hodnikih, v ambulantah, bolniških sobah, pa tudi v operacijskih dvoranah, srečati različno osebje in ga že na prvi pogled razlikovati po zunanjem videzu. Med njimi so pediatri, kirurgi, anesteziologi, radiologi, medicinske sestre, fizioterapevti, zobozdravniki, pa tudi pomožno osebje kot so čistilke, transportni delavci, administracija, prav vsak od njih pa nosi drugačno uniformo.

 

Uniforma za medicinske sestre skozi čas

Uniforma za medicinske sestre ni izgledala vedno tako, kot je v navadi v sodobnem času. Prve poklicne medicinske sestre so bile namreč nune. Nosile so tradicionalne modre ali sive obleke, njihov namen pa je bil zaščita pred mrazom, pa tudi okužbami. Njihovo opravo so sestavljala dolga krila, visoki ovratniki, predpasniki, mrežice za zaščito las in pas, na katerem so bili nameščeni pripomočki. Z razvojem njihove vloge se je temu prilagodila tudi uniforma za medicinske sestre. Rokavi in krila so postali krajši, zgornji deli pa manj utesnjeni. Žepi so služili za shranjevanje različnih priročnih predmetov, s katerimi so si pomagale pri delu.

Tudi prvotne sive ali modre barve je zamenjala bela, ki je simbolizirala čistočo in aseptično okolje. V operacijskih dvoranah pa so zaradi pomirjajočega vpliva na oči, za medicinska oblačila raje uvedli zeleno barvo tekstila, ki prevladuje še danes. V nekaterih strokah se pojavljajo barvitejše uniforme, ki so sploh pri najmlajših pacientih odlično sprejete in priljubljene, saj ne povzročajo strahu pred belimi haljami. Večina zdravstvenih ustanov ima svoj kodeks oblačenja, ki lahko odstopa od klasičnega. Ne glede na barvo in kroj pa urejena in enotna delovna oblačila za zdravstvo zagotavljajo profesionalen videz, ki ponazarja strokovnost in avtoriteto ter vzbuja veliko spoštovanje.

uniforma-za-medicinske-sestre

 

Medicinska oblačila – nakup ali izposoja?

Medicinska oblačila lahko predstavljajo velik finančni zalogaj za zdravstveno ustanovo. Uniforma za medicinske sestre, zdravniške halje, hlače, krila, srajce in drugi kosi so podvrženi različnim fizičnim naporom pri delu ali kontaminaciji z različnimi tekočinami, zato morajo biti tako trpežni, da prenesejo številna pranja brez poškodb ali zbledelih barv. Za večino zdravstvenih delavcev so službene uniforme sestavni del njihove garderobe, saj jih nosijo praktično dan za dnem.

Zaradi širokega spektra različnih poklicev v zdravstvu in velikega števila zaposlenih, pa predstavlja nabava delovnih oblek velik strošek. Vse uniforme je potrebno vsakodnevno prati, vzdrževati, popravljati, spremljati zalogo in zamenjati uničene kose. Tudi menjava zaposlenih ljudi lahko povzroči dodatno delo z merjenjem in naročanjem novih izdelkov po meri, ki se ujemajo z obstoječimi uniformami. Zgodi se lahko celo to, da nekatere uniforme pri dobaviteljih niso več na voljo, kar zahteva dodatne stroške prilagajanja ali neenoten videz kolektiva. To početje je neučinkovito, drago in zamudno, saj onemogoča, da bi se osredotočili na druge prednostne naloge v zdravstvu.

Oblačila za zdravstvo je mogoče tudi najeti, saj je ta način veliko cenejši, enostavnejši, doslednejši in učinkovitejši. Pri najemu podjetje spremlja stanje zalog uniform, jih redno vzdržuje in opravi vsa manjša popravila, v nasprotnem primeru pa jih zamenja z novimi. Takšen način poslovanja omogoča, da so sveže in čiste uniforme vedno pripravljene na dosegu rok v omaricah za shranjevanje ali drugih namenskih prostorih.

oblacila-za-zdravstvo

Podjetje Lindström omogoča ugoden najem delovnih oblačil

Podjetje Lindström je sinonim za kakovostna in trpežna oblačila za zdravstvene delavce, kot so halje, majice, srajce, zdravniški plašči, hlače, uniforma za medicinske sestre in podobno. Njihovo poslovanje odlikuje zanesljivost, prilagodljivost, konkurenčne cene in transparenten pregled nad tekočim stanjem zalog. Njihove storitve obsegajo ponudbo delovnih in zaščitnih oblek za različne industrijske panoge, velik delež pa predstavljajo tudi uniforme za zdravstveno osebje.

Najem službenih oblek olajša poslovanje bolnišnicam, zdravstvenim domovom, kozmetičnim salonom, fizioterapevtskim ambulantam in drugim vejam v medicinski stroki, saj po sklenitvi pogodbe konstantno skrbijo za odvoz uporabljenih kosov oblek, pranje, industrijsko čiščenje, dezinficiranje, popravila in dostavo nazaj do naročnika. Podjetje se je v več kot 170 letih razvilo v enega največjih ponudnikov tekstilnih izdelkov na evropskem trgu, kar priča o kvaliteti njihovih izdelkov in storitev.

logo-podjetja-lindstrom