Korita za rože, vodnjaki, vrtne ograje in ostali dekorativni elementi

Korita za rože so tisti element vrta, ki doda okolici vaše hiše pridih domačnosti. Najbrž ste že kdaj sedeli na kakšnem vrtu in imeli občutek, da nekaj manjka. Morda vrtna ograja? Vodnjak? Škarpa? Čeprav so tudi to zelo pomembni dodatki vsakega vrta, pa ste najverjeteneje vseeno pogrešali korita za rože s posajenimi barvitimi cvetlicami. Slednje namreč poživijo vsako zelenico, hkrati pa izgledajo zelo naravno.
Kakšna korita za rože izbrati?

Na voljo je ogromno različnih korit za rože, zato je izbira marsikdaj kar zahtevna. A naj vam jo olajšamo – najbolje je, da izberete betonska korita oz. vaze. Razlog je v tem, da so ta zelo kakovostna in odporna na različne vremenske vplive. Ker so dovolj težka, jih ne bo prevrnil niti najmočnejši veter. Vanje lahko torej posadite kakršnokoli rastline, saj bodo tudi med hujšimi nevihtami ostala na svojem mestu.

Izbira vrtnih korit za rože je zelo pestra – okrogle, kvadratne, pravokotne in šestkotne. V globljo vazo posadite večje rastline, v plitvejše pa manjše cvetlice, ki nimajo tako velikih korenin. Zelo priljubljene so tudi podolgovata korita za rože, ki so primerna za več različnih rastlin. Med seboj lahko uskladite več enakih cvetlic ali pa preprosto posadite rože enake barve. V vsakem primeru bo okolica vaše hiše izgledala bistveno lepše.

Svetujemo vam, da korita za rože razporedite enakomerno po celotnem vrtu, saj se boste obkroženi z barvitim cvetjem počutili bolje in bolj sproščeno. Samo predstavljajte si popoldne posedati med številnimi koriti za rože in vdihovati prijeten vonj cvetlic. Se že zdaj počutite bolje, kajne?

Korita za rože

Korita za rože pa niso edini dodatek, s katerim lahko polepšate okolico vašega doma

Bi se radi na vrtu počutili bolj domače? Skrivnost zares prijetnih vrtov je, da so na različnih mestih postavljeni različni vrtni elementi, ki pa vseeno ne smejo prostora preveč zapolniti. S čim pa vrt sploh okrasiti? Poleg korit za rože lahko dodate še veliko ostalih dekorativnih elementov, ki bodo okolico vašega doma povezali v celoto.

Vrtne ograje

Vrtne ograje

Želite ograditi svoj vrt, da bo lahko vaš kužek prosto tekal naokoli, a ne veste kakšno vrtno ograjo izbrati? Tako kot pri koritih za rože vam priporočamo betonske vrtne ograje. Le-te so zelo lične in zelo kakovostne. Prednost tovrstnih ograj je tudi, da so zelo hitro postavljive.

Montaža posameznih elementov (stebrov, kock in kap) je enostavna, saj ne potrebujete nikakršnega opaža. Tako lahko vrtno ograjo prilagajate čisto po vaših željah – prostore med stebri je mogoče zapolniti s posameznimi kockami, višina vrtne ograje pa je odvisna od vaših potreb. Za več zasebnosti postavite višjo ograjo, kocke pa naj bodo čimbolj polne. Za piko na i vrtno ograjo okrasite še s kapo, ki bo poskrbela za dovršen videz. Vaš vrt bo z betonskimi koriti za rože in betonsko vrtno ograjo izgledal brezčasno in usklajeno.

Škarpa betonska

Škarpe

Se vaš vrt nahaja na terenu z velikim naklonom? Super rešitev za popestritev okolice vašega doma je torej škarpa iz betonskih škarpnic. Slednje se namreč lepo zlagajo v večjo strukturo z naklonom od 30° do 90°. Ker lahko med njimi prilagajate velikost razmika, je škarpo enostavno polepšati z različnim rastlinjem. Tako ne bo takoj padla v oči, saj bo izgledala povsem naravno.

Če boste škarpi dodali še lomljene škarpnice v videzu naravnega kamna, bo za brežino super poskrbljeno. Seveda pa niso palisade uporabne samo za utrjevanje nagnjenega terena, temveč lahko na vrtu igrajo le dekorativno vlogo. Odlične so za okrasno ograjevanje elementov znotraj urejene površine, zato se zelo dobro podajo z betonskimi koriti za rože. Vrt z zeleno škarpo in koriti za rože sigurno ne bo izgledal dolgočasno ali pusto.

Zunanji kamin

Zunanji kamin

Obožujete poletne piknike, a jih ne prirejate prav pogosto, ker nimate primernega prostora za peko mesa in zelenjave? Zunanji kamini so za takšne primere odlična rešitev! Po eni strani lepo popestrijo vrt, po drugi pa so tudi zelo funkcionalni. Ker so zelo prostorni, lahko v njih spečete veliko količino hrane naenkrat.

Dim iz zunanjih kaminov uhaja skozi dimnik, zato je obračanje mesa in zelenjave zelo enostavno. Če se boste odločili za nakup betonskega zunanjega kamina, smo prepričani, da boste vi in vaši prijatelji v peki zares uživali. Čeprav betonski zunanji kamin že sam po sebi deluje zelo naravno, pa vam svetujemo, da poleg njega postavite še korita za rože. Tako bo tudi ta del vrta lepo okrašen.

Vodnjak

Vodnjak

Že razmišljate o nakupu zunanjega kamina, a vas skrbi, kje si boste po peki umili roke? Ali pa bi radi enostavneje zalili cvetlice posajene v koritih za rože? Potem je vodnjak pravi odgovor! Izbira je zelo velika, saj so na voljo takšni v obliki umivalnika ter takšni bolj podolgovati, v katere je lažje postaviti večjo posodo za zalivanje rož. Prav vsi vodnjaki pa so zelo estetski ter imajo tako tudi dekorativno vlogo. S svojim videzom se lepo usklajujejo s koriti za rože, vrtnimi ograjami, škarpami ter zunanjimi kamini.