Kvalitetna bioklimatska pergola: popoln dodatek za vrt in teraso

Bioklimatska pergola bo vrt oziroma teraso transformirala v udoben in prijeten prostor za druženje z družino in prijatelji v vseh vremenskih razmerah. Vrtna pergola že tisočletja služi človeštvu in se skozi zgodovino spreminja, optimizira in nadgrajuje s pomočjo tehnoloških inovacij, najbolj napredna vrtna pergola pa je šele izum zadnjih nekaj desetletij, to je bioklimatska pergola.

V članku bomo najprej razjasnili, kaj je pergola, kaj pomeni bioklimatska pergola, našteli nekaj zanimivih dejstev in tudi nekaj zanimivih načinov za kaj vse nam vrtna pergola lahko služi oziroma na kakšne načine jo lahko transformiramo in izboljšamo, da bo ta bolj zanimiva in prijetna.

aluminijasta bioklimatska pergola

 

Kaj je pergola?

Veliko ljudi se, kadar slišijo ta izraz, vpraša kaj je pergola, verjetno pa skorajda vsi poznamo njen pomen, le da ne vemo kako se pravilno imenuje. Vrtna pergola je večja konstrukcija, ki je lahko zgrajena iz mnogih različnih materialov, kot so kovina, les in celo steklo. Služi kot zaščita pred vremenskimi pojavi, kot so sonce, dež, veter in celo sneg, s pomočjo te konstrukcije je tako mogoče čas na vrtu oziroma terasi preživljati tudi ob manj ugodnih vremenskih razmerah.

Te konstrukcije se med seboj razlikujejo po dimenzijah, materialih, oblikah, tehnologiji in funkcionalnostih, ki jih vsebujejo, zaradi različnih možnosti pa se najdejo take, ki ustrezajo prav vsaki hiši in vrtu oziroma terasi. S pomočjo teh konstrukcij je tako mogoče znatno podaljšati sezono preživljanja časa v okolici svoje hiše, česar se bodo razveselili vsi, še posebej pa otroci.

bioklimatske-pergole-za-teraso

 

Nekaj zanimivih dejstev o pergolah

Izraz “pergola” izvira iz latinske besede “pergula”, kar pomeni delček strehe, ki visi čez stavbo. Prva tovrstna konstrukcija naj bi bila postavljena že leta 1400 pred našim štetjem v Egiptu, pripadala pa bi naj visokemu uradniku. Uporabljali so jih premožnejši prebivalci Rima v kasnejših obdobjih renesanse. Mnogokrat so za gradnjo uporabili kamnite stebre, po katerih so se ovijale vinske trte. Pergola v Wroclavu na Poljskem, ki je bila zgrajena leta 1913 in je služila stoletnici svetovnega sejma, zaščitena je z Unescovo zaščito svetovne dediščine.

Te konstrukcije je mogoče najti v zelo posebnih izvedbah, tako da so sestavljene le iz dreves. To dosežejo tako, skupaj vežejo drevesne veje, te se ukrivijo in nato rastejo v določeno smer. Ta proces traja zelo dolgo in na koncu tvori tako imenovane “zelene tunele”.

 

Vrtna pergola: kako jo polepšati, nadgraditi in personalizirati

Kaj je pergola sedaj že dobro vemo, poglejmo pa si nekaj načinov, kako te uporabne vrtne konstrukcije polepšati, izboljšati, nadgraditi oziroma dodati neko osebno noto, ki bo izražala naš okus za estetiko:

– dodajanje rastlin: tako oporni stebri, ki nosijo konstrukcijo kot streha, so primerni za integracijo rastlin. Najpogosteje gre za rastline vzpenjavke, med katere sodijo trte, vrtnice, bršljan in druge rastline. Rastline ustvarjajo zelo estetsko zeleno streho, prav tako pa zelo izboljšajo zmožnost hlajenja in senčenja. Dodajanje rastlin, ki imajo užitne plodove, pa bo še ena dodana vrednost te vrtne konstrukcije.

– povečanje zasebnosti: dobro lahko dobro služi tudi k ohranjevanju zasebnosti, kar se lahko doseže na nekaj preprostih načinov. Tudi tukaj bodo zelo koristne rastline vzpenjavke, ki bodo le v nekaj mesecih zrasle in poskrbele za zastrte poglede sosedov. Tako nastane neke vrste stena iz rastlinja, skozi katero se ob gosti posejanosti ne vidi čisto nič. Ta učinek povečane zasebnosti se lahko doseže tudi s pomočjo nekaterih drugih materialov, kot je les, blago, plastika ali lak drugega. V primeru platna oziroma zaves je mogoče zasebnost poljubno nastavljati.

– dodatki: k tej vrtni konstrukciji je mogoče dodati mariskaj, s čimer se izboljša oziroma perosnalizira sam izgled. Govorimo o lučeh in svetilih, visečih rožah, zavesah, ali pa velo vgrajenih sistemih za namakanje, kar s seboj nosi tudi druge funkcionalnosti. Nekateri ljudje se celo odločijo oporne stebre vgraditi zvočnike, tako da lahko med sproščanjem na vrtu poslušajo glasbo. Prav tako je mogoče konstrukcijo avtomatizirati z motorjem, s katerim se upravlja letvice, ki se zapirajo in odpirajo, ter služijo zaščito pred soncem in drugimi vremenskimi razmerami.

Ker so konstrukcije zelo močne in vzdržljive, je na njih možno namestiti tudi viseče sedeže oziroma gugalnice, kar je definitivno znatna izboljšava. Na strop se lahko namestijo ventilacijski sistemi, ki bodo ob vročih mesecih hladili in ob hladnih mesecih ogrevalne sisteme, ki zagotavljajo toploto.

kvalitetna vrtna pergola

 

Bioklimatska pergola kot moderna nadgradnja vrta

Bioklimatska pergola je eden izmed tistih elementov, ki bodo vrt oziroma teraso definitivno nadgradili. Nova tehnologija omogoča minimalno vzdrževanje, avtomatizirano upravljanje, prilagajanje vremenskim razmeram in visoko prilagodljivost tipu hiše in vrta. Z zgoraj naštetimi napotki, kako to odlično konstrukcijo še bolje nadgraditi in personalizirati imate lahko na svoji parceli popolnoma unikaten element, ki bo navdušil tako prebivalce gospodinjstva, kot vse obiskovalce vašega vrta.

Možnosti je neskončno, meja pa je le vaša osebna kreativnost. Ker pa gre za vrtne elemente najvišjih kakovosti, pa bo ta konstrukcija vašemu vrtu oziroma terasi dobro služila še vrsto let ali celo desetletij.