Skoraj nič energijske hiše terjajo skrbno načrtovano gradnjo

Skoraj nič energijske hiše so najsodobnejši standard gradnje arhitekturnih objektov. Takšni objekti niso le energijsko učinkoviti, temveč tudi udobni, cenovno ugodnejši ter okolju prijazni. Definicija sanjskega domovanja se za posameznika razlikuje, a kljub mnogim razlikam v detajlih si vsakdo želi toplega, prijetnega domačega okolja, brez hladnih prepihov in večjih temperaturnih nihanj.

Nizkoenergijske in pasivne hiše so zasnovane tako, da vzdržujejo notranje temperature brez sistemov hlajenja in ogrevanja. Prva pasivna hiša je bila zgrajena v letu 1991 v mestecu Darmstadt v Nemčiji. Energetsko učinkovita konstrukcija, vrhunska izolacija in skrbno nadzorovano prezračevanje so poskrbeli za nove pasivne standarde.

Produkti, ki so primerni za pasivne sodobne hiše, pridobijo certifikat s strani priznane ustanove Passivhaus Institut. Ker mora natančno ustrezati rigoroznim standardom ter zakonom gradnja nizkoenergijske hiše zahteva premišljeno in skrbno načrtovanje izkušenih strokovnjakov.

Gradnja nizkoenergijske hiše

Gradnja nizkoenergijske in pasivne je natančno določena z zakonom ter standardi

Mednarodno sprejeti standard pasivne hiše je tisti, ki določa kaj vse opredeljuje pasivno hišo. Le tega je na podlagi posebne metodologije oblikoval nemški Institut Passivhaus. Gre za standard sodobne hiše, ki natančno določa:

• Energijsko učinkovitost stavbe
• Raven udobja
• Delež rabe obnovljive energije
• Zrakotesnost
• Odsotnost toplotnih mostov
• Najvišjo dovoljeno letno rabo primarne energije
• Največjo dopustno toplotno prevodnost elementov ovoja stavbe
• Letno porabo energije za ogrevanje stavbe, ki mora biti manjša ali enaka 15 kWh/(m2a)

Gradnja skoraj nič energijske hiše (sNES) pa je določena z energetskim zakonom (EZ-1). Zakon določa, da so nič-energijske sodobne hiše tiste z zelo visoko energetsko učinkovitostjo ter majhno količino potrebne energije za delovanje. Slednja je v večji meri proizvedena iz obnovljivih virov v bližini ali na kraju bivanja.

Skoraj nič energijske hiše
Stroški in kakovost bivanja v skoraj nič energijski hiši

Rezultat gradnje nizkoenergijske hiše je energijsko efektiven arhitekturni objekt, ki porabi do kar 90 % energije manj, kot klasični stanovanjski objekti. Kaj pa funkcionalnost takšnega objekta?

Zmotno je mišljenje, da so varčne hiše slabše delujoče, kot klasični domovi. Načrtovane so namreč tako, da so kljub majhni porabi energije nadvse učinkovite ter funkcionalne. Mnoge sodobne hiše imajo namreč dodatne strukturne elemente in module, ki poenostavijo in izboljšajo kakovost bivanja.

Kaj pa gradnja skoraj nič energijske hiše pomeni za naročnika? Preprosto povedano – prihranek denarja. Nizkoenergijske hiše stanejo približno enako kot tradicionalno grajeni objekti le, da zahtevajo veliko več znanja, načrtovanja in pazljivosti pri izvedbi.

Toda naložba se na dolgi rok izplača. Zaradi skoraj ničelnih energijskih izgub se zmanjša poraba energije, s tem pa znižajo stroški ogrevanja in hlajenja. Poleg nizkih vzdrževalnih stroškov za vse življenje pa sNES hiše zmanjšujejo emisije CO² v okolju.

Sodobne hiše - notranjost

4 prednosti skoraj nič energijske hiše, ki jih je težko prezreti

Skoraj nič energijske hiše poleg nižjih stroškov naročniku prinašajo mnogo prednosti, glavne, med katerimi so:

1. Udobje
Prijetno, domače in toplo okolje – tega si vsakdo želi. Primaren cilj zasnove sodobne hiše, kot je nič-energijska, je prilagojena klima. Slednja je v hiši točno takšna, kot uporabnik želi – brez uporabe hladilnih in ogrevalnih sistemov.

2. Prezračevanje
sNES hiše uporabljajo prezračevanje z rekuperacijo oziroma obnavljanjem. Takšno prezračevanje omogoča nenehno izmenjavo zraka ter zagotavlja dobro počutje. Prezračevanje z rekuperacijo med 75 % in 90 % toplote odpadnega zraka vrne nazaj z ogrevanjem svežega zraka ter ohranja zdravo bivalno okolje.

3. Vsestranskost
Ste se odločili za gradnjo varčne hiše, a vas skrbi izvedba? Nikar. Nič-energijske hiše so primerne za gradnjo v vseh klimatskih območjih, izvedbo je treba le prilagoditi. Podjetje JUBHome d.o.o. vam omogoča, da s konfiguratorjem hiš, kjer so zbrani tipski projekti sami, določite lastnosti svoje nove hiše. Imate edinstveno idejno zasnovo? Ekipa JUBHome vam bo s svojim znanjem ter dolgoletnimi izkušnjami z veseljem pomagala uresničiti vaše želje.

4. Hitrejša gradnja
JUBHome hiše se ponašajo s precej hitrejšo gradnjo od klasičnih arhitekturnih objektov. Gradnja hiše poteka po različnih fazah in po približno dveh mesecih je hiša izgotovljena do 4 gradbene faze. S kakovostno organizacijo gradbišča in dobrim vremenom je JUBHome hiša vseljiva v šestih mesecih od začetka gradnje.

Varčne hiše