Delo od doma in zaposlitev za polovični delovni čas

Delo od doma je sploh v zadnjih nekaj letih postalo izjemno popularno in zaželeno – tako med delojemalci kot delodajalci. Vse se je začelo v začetku leta 2020, ko se je svet soočal s pandemijo, delodajalci pa so problem reševali z delom od doma. Danes je ta praksa dela na daljavo že izredno ustaljena in dobro deluje, zato se je še danes poslužujejo mnogi delodajalci in nadrejeni. V naši kadrovski agenciji boste našli tudi dela oz. zaposlitev za polovični delovni čas.

Zaposlitev za polovični delovni čas prek kadrovske agencije

V našem podjetju se ukvarjamo z vsem, kar zadeva menedžment človeških virov – od agencijskega dela do psiholoških ocen in posredovanja pri zaposlitvi za 4 ure ali pa polni delavni čas. Področja se med seboj razlikujejo, še vedno pa so si v svojem bistvu zelo podobna, saj vse zajemajo upravljanje oz. menedžment človeških virov. Kontaktirate nas lahko kot podjetje, ki išče nov kader preko agencijskega dela ali kot dejansko zaposlitev ter kot iskalec službe.

Menedžment človeških virov- kaj to sploh je?

Morda mnogim neznana angleška izpeljanka- menedžment človeških virov – v resnici ni tako zapletena, kot s sprva zdi. Menedžment človeških virov, ali Human resource management oz. HR v izvirniku, se preprosto ukvarja z iskanjem, intervjuvanjem in zaposlovanjem novega kadra v podjetju. Najverjetneje vam je kot izraz kadrovska agencija bližje izraz kadrovska služba, vendar se danes čedalje bolj uporablja tudi angleška verzija – menedžment človeških virov.

menedžment človeških virov

Kadrovska agencija in agencijsko delo

Agencijsko delo je koncept, pri katerem kot delodajalec sklenete pogodbo ne s fizičnimi osebami, ampak s kadrovsko agencijo, ki vam je po pogodbi dolžna zagotoviti zadostno število delavcev. To pomeni, da kot delodajalec sklenete pogodbo z nami kot podjetjem, mi pa vam zagotavljamo zadostno število delavcev. S podjetjem se podpiše Pogodbo o zagotavljanju delavcev, z delavci pa Pogodbo o zaposlitvi. Na ta način je s pomočjo naše kadrovske agencije z vaših ramen odstranjeno breme vseh računovodskih, pravnih in administrativnih del.

Osnovne usmeritve pri zaposlitvi za polovični delovni čas

Delo od doma in zaposlitev za polovični delovni čas sta v zadnjih letih zelo pogosta oblike zaposlitve, saj se je v tem obdobju pokazalo, da standardne oblike zaposlitve modernemu človeku morda ne ustrezajo več. Pri zaposlitvi za 4 ure, enako kot pri ostalih oblikah, podpišete pogodbo, ki vas zavezuje k izpolnjevanju pogojev ali kot delodajalec ali kot delojemalec.

Pri zaposlitvi za polovični delovni čas gre za delo 20 ur na teden, oz. zaposlitev za 4 ure na dan. Delavcu v tem primeru pripada 15 minutni odmor in povračilo stroškov za malico. V kolikor delo opravljate manj kot 4 ure, do odmora niste opravičeni in stroški malice niso povrnjeni. Pri pogodbi za polovični delovni čas ste upravičeni do povrnitev stroškov prevoza, seveda pa tudi do dopusta.

Zaposlitev od doma- prednosti in slabosti

Kot omenjeno, je prav delo od doma v zadnjih letih izredno popularno in v porastu. V osnovi se takšno delo sliši prav idealno – delo od doma in domačega okolja, pri čem se ni potrebno voziti v oddaljen kraj poslovnih prostorov podjetja. Vendar pa tovrstna oblika dela zajema tudi določene »skrite pasti«, ki se jih je ob sklenitvi takšne pogodbe potrebno zavedati.

Delo od doma

Za delo od doma je potrebno biti motiviran

Če ste človek, ki ga je potrebno dodatno motivirati na vsakem koraku, morda delo na daljavo ni primerno za vas. Tukaj je namreč izredno pomembna samoiniciativa in motivacija. Mnogi poročajo, da jih domače okolje še dodatno spodbuja, zato prepoznajte svoje dobre in šibke točke in se odločite za primerno zaposlitev. Za polovični delovni čas se lahko odločite tudi pri delu od doma, če menite, da je 8 urni delavnik predolg za vašo motivacijo in koncentracijo.

Kadrovska agencija: kaj pa rezultati takšnega dela?

Kot že zgoraj napisano, je pri delu od doma v prvi vrsti potrebno poznati sebe. Večina podjetij poroča o večji uspešnosti podjetja pri delu od doma, seveda pa je to odvisno do posameznika do posameznika. Dejstvo je, da ima pri delu na daljavo delodajalec manj stroškov z zaposlenim – potnih stroškov in stroškov malice se ne povrača, ni potrebno ogrevati prostorov, jih vzdrževati in še več.

Zaposlitev za polovični delovni čas doma

Seveda pa želja po zaposlitvi za polovični delovni čas ni razlog, da tega dela ne bi mogli opravljati od doma. Pogodbo seveda lahko sklenete tudi pod temi pogoji, seveda pa o tem seznanite delodajalca že pred sklenitvijo pogodbe.

Kaj NI delo od doma?

Marsikdo si predstavlja, da je delo od doma v resnici zaposlitev, kjer je delavec plačan, da doma kuha, pospravlja, čuva otroke in še kaj tretjega. To seveda ne drži – pri delu na daljavo je delojemalec še vedno dolžen izpolniti določene naloge, seveda pa je bolj fleksibilen glede razpolaganja z delovnim časom in kako bo ta čas porabil.

 

zaposlitev za polovični delovni čas

Kontaktirajte našo kadrovsko agencijo in pridobite še dodatne informacije v zvezi z zaposlitvijo za polovični delovni čas, delom od doma in ostalimi tematikami s področja upravljanja s človeškimi viri.