Transportna kartonska embalaža odlično ščiti izdelke pri prenosu

Transportna kartonska embalaža je zelo primerno sredstvo za transport raznoraznih izdelkov. Ob praktični prenosljivosti so prednosti tovrstne embalaže še visoka stopnja zaščite krhkih izdelkov, stroškovna učinkovitost, okoljska prijaznost in mnogo manjša teža od drugih transportnih embalaž, kot so na primer leseni, plastični ali kovinski zabojniki. Primerna je za prenos hrane, sadje, steklenic, čevljev, oblačil in še mnogih drugih predmetov. Zraven dimenzij in oblike (kvadratna, pravokotna in okrogla), je možno izbrati tudi vizualno podobo embalaže.

kartonske-skatle

Kartonske škatle: med kakšnimi lahko izbiramo?

Kartonske škatle se na prvi pogled med seboj razlikujejo le po velikostih in oblikah. Vendar pa obstajajo še nekatere druge lastnosti, ki jih je potrebno vzeti v obzir pri izbiri tovrstne transportne embalaže. Zelo pomemben dejavnik pri transportu je vrsta kartona, pri čemer lahko izbiramo med tremi različnimi možnostmi:
– 3-slojna valovita lepenka (KŠ, 2K, BK, MIKROVAL),
– 5-slojna valovita lepenka (K2Š, BKŠ, ED2KŠ),
– siva lepenka.

Trislojna valovita lepenka se priporoča, kadar je izdelek, ki se prenaša, lažji. Nosilnost petslojne valovite lepenke je občutno višja, zato je priporočena uporaba tega materiala, kadar gre za težji izdelek. Tretja vrsta, siva lepenka, pa je večinoma enoslojna. Praviloma je sestavljena iz odpadnega papirja in ima hrapavo teksturo. Uporablja se predvsem za izdelavo enostavne embalaže, za kaširanje, koledarje, rokovnike in podobne izdelke.

Transportna kartonska embalaža se razlikuje po vrstah materialov, prav tako pa stranke lahko izbirajo tudi med oblikami (kvadratna, pravokotna in okrogla) ter med različnimi vizualnimi podobami. Tako so na voljo škatle s potiskom, brez potiska, v naravni barvi in v beli barvi. Odločitev glede vizualne podobe je v največji meri zgolj estetskega pomena, vendar je ta odločitev pomembna glede na namen embalaže. Če je ta namenjena le za transport, potem so dovolj škatle v naravni barvi, če pa gre za darilno embalažo, pa personalizirani potisk doda določeno osebno vrednost in je prejemnik ne bo kar tako zavrgel.

kartonska-embalaza-po-meri

Zakaj so pri prenosu hrane in drugih vsebin kartonske embalaže boljša alternativa?

Kartonske škatle se vedno pogosteje uporabljajo tudi pri transportu hrane, steklenic s pijačo in ostalih predmetov. Po navadi gre pri namenu prenosa živil za belo valovito lepenko debeline 1,5 mm, ki je certificirana za namene izdelave embalaže za hrano. Največja prednost tega materiala je nadomeščanje plastične embalaže, za katero vemo, da resno ogroža okolje vse od pridelave do konca uporabe – namreč nikoli se zares ne razgradi, le spremeni se v mikroplastiko, ki je škodljiva tako za naše zdravje, kot za zdravje našega planeta.

Transportna kartonska embalaža je po drugi strani večinoma izdelana iz recikliranega papirja, ki je po letih uporabe ponovno pridobil uporabnost za nek drugi namen. Prav tako je biorazgradljiva, kar pomeni, da se bo v naravi razgradila v približno dveh mesecih. Sicer je to še vedno dolga doba in zato nikakor ne smemo tudi okolju prijaznih izdelkov kar tako zavreči v naravo, pa je biorazgradljivost tovrstnega materiala še vedno svetlobna leta pred plastično embalažo. Prav tako je plastika še posebej problematična pri prenosu hrane, saj se ob dolgotrajni izpostavljenosti plastiki v hrano izločajo zdravju škodljive snovi. Takšnih zdravju škodljivih snovi pa za razliko od plastike ne najdemo v kartonski embalaži, torej bo takšna embalaža tudi mnogo bolj zdravju prijazna.

Izdelava škatel po meri za potrebe še tako zahtevnega transporta

Izdelava škatel po meri omogoča, da je zagotovljen transport izdelkov najrazličnejših oblik in dimenzij. Tako namesto okornih škatel, ki so nemalokrat prevelike, premajhne ali poškodovane, svojemu izdelku zagotovimo prilagojeno in priročno prenašanje. Za namene prenašanja so v veliko pomoč tudi nosilni ročaji, ki omogočajo, da predmetov ni potrebno prijeti za spodnjo ploskev in tako tvegati, da pademo, poškodujemo sebe ali dragoceni izdelek. Po želji lahko kartonsko embalažo ustvarimo tudi tako, da jo je mogoče z lahkoto zložiti in kasneje tudi razpreti. Naročiti je možno večje ali manjše število kosov embalaže. Vsa je izdelana iz kakovostnih in certificiranih materialov, ki ustrezajo standardom ISO 9001 (sistemu kakovosti) in ISO 14001 (sistemu ravnanja z okoljem).

transportna-kartonska-embalaza-po-meri

Prednosti embalaže iz lepenke in podobnih materialov

Prednosti tovrstnih embalaž so številne. Kot omenjeno, so definitivno mnogo bolj zdrave, kadar gre za dolgotrajno izpostavljenost človeškemu telesu. Ko se plastična embalaža degradira, ostane mikroplastika, ki je bila zaznana praktično vsepovsod: od največjih globin morja pa vse do materinega mleka. Tudi naravi delamo uslugo, ko se odločimo za alternativne materiale plastiki in podobnim snovem, ki so derivati nafte. Prav tako je v večini primerov nosilnost transportne embalaže iz lepenke mnogo lažja, sploh kadar gre za večslojne materiale. Nenazadnje pa je velika prednost tudi praktično shranjevanje večjih ali manjših zabojev iz lepenke, ki jih je za razliko od plastičnih zabojev mogoče zložiti in sploščiti – tako bodo tudi po prvotni uporabi zavzele manj prostora.

Podjetje KEGO se že več kot desetletje ukvarjajo z izdelavo izdelkov iz kartona in ostalih kaširanih materialov, zato imajo mnoge izkušnje s raznovrstnimi potrebami strank. Za več informacij se obrnite direktno na njih!