Komentar Zakona o javnem naročanju na spletu – UL info tok

Komentar Zakona o javnem naročanju je med bolj iskanimi na spletu. Omenjeno ne preseneča, saj je tudi samo področje javnih naročil precej zapleteno, široko in zahtevno. Posamezniku poda uvid v norme, ki znajo biti vsaj na prvi pogled marsikdaj precej zahtevne.

Nasploh komentarje zakonov ločimo na tiste v tiskani obliki, vse večkrat pa nanje naletimo na spletu v digitalni obliki. E-komentar Zakon o javnem naročanju, pa tudi drugi, so uporabniku na voljo ves čas – vse kar potrebuje je le računalnik ali mobilni telefon ter povezavo do spleta.

Poleg tega je ena izmed največjih prednosti njihova ažurnost. Medtem ko tiskane verzije ne moremo posodobiti in smo tako ob vsakem novem izidu prisiljeni kupiti nov komentar, ki je navadno povezan s precejšnjimi stroški, se e-komentar enostavno ažurira in že lahko dostopamo do nove verzije.

Komentar zakona o javnem naročanju

Komentar Zakona o javnem naročanju v sklopu storitve UL info tok

Komentar zakona o javnem naročanju je eden izmed tistih komentarjev v katerega je verjetno pogledal prav vsakdo, ki se je znašel na področju javnega naročanja. Zakon o javnem naročanju določa pravila o postopkih, ki jih naročniki izvajajo vezano na javna naročila in projektne natečaje. V svoji vsebini v slovensko zakonodajo direktno vključuje po dve direktivi evropskega parlamenta in sveta. Zakon navaja smernice, ki so podobne ostalim podobnim zakonom v smislu sorazmernosti, transparentnosti in ekonomičnosti.

Da bi razumeli pomen komentarja, moramo razumeti, kaj javno naročilo pravzaprav je. Pomeni pisno sklenjene pogodbe med vsaj enim gospodarskim subjektom in naročnikom. Predmet te pogodbe je izvedba določenih storitev, gradbenih del ali dobave blaga.

Komentar zakona o javnem naročanju

Kdo spada med zavezance glede na komentar Zakona o javnem naročanju?

Naročniki morajo izvajalce oziroma dobavitelje izbrati po postopku javnega naročanja, s čimer se skrbi za transparentnost, učinkovitost in gospodarnost porabe sredstev. K javnim naročilom so tako zavezani vsi organi Republike Slovenije, lokalnih skupnosti, osebe javnega prava in druge pravne osebe, ki delujejo za posebne namene širšega interesa.

Za te zavezance obstaja tudi sistem skupnega naročanja in od leta 2018 tudi elektronsko javno naročanje, ki je na voljo brezplačno.

Zakon o javnem naročanju

Katere novosti v zvezi z zakonom o javnem naročanju je vlada Republike Slovenije sprejela v zadnjih letih?

V prejšnjem letu je vlada Republike Slovenije sprejela določene spremembe Zakona o javnem naročanju. Ministrstvo za javno upravo (MJU) navaja predvsem spremembe v smislu podpore lokalnemu kmetijstvu in razvoju regij, ter promocijo in regionalizacijo slovenskega blaga.

Gre za tako imenovano strateško javno naročanje, ki je nekakšen mehek vzvod države, da usmerja oziroma s finančnimi sredstvi podpre socialne, okoljske in druge vidike razvoja. V prihodnje se na primer predvideva, da bi naj v sistemu naročniki naročali vsaj 35% ekološko pridelanih živil.

Zakon o javnem naročanju

Komentar zakona o javnem naročanju na spletu – javna naročila podrobno

Vidimo lahko, da se na določenih zakonodajnih področjih stvari hitro spreminjajo. Da bi zavezanci lažje dostopali do vseh novosti ter enostavneje sledili novim določbam, sedaj v storitvi UL info tok ponujamo tudi možnost dostopa do komentarja Zakona o javnem naročanju na spletu.

Ob tem moramo izpostaviti, da tudi te v digitalni obliki, prav tako kot komentarje v tiskani obliki, sestavljajo pravni strokovnjaki, ki imajo na področju številne praktične izkušnje, nekateri izmed njih pa so sodelovali tudi pri nastajanju samega ZJN-3.

Javna naročila

Zakon o javnem naročanju – katere ugodnosti nam nudi e-komentar?

Komentar zakona o javnem naročanju na spletu je naročnikom dostopen tako na računalniku kot tudi na pametnem telefonu ali tabličnem računalniku. Tako kot dostop do drugih e-komentarjev v storitvi UL info tok, je tudi dostop do komentarja Zakona o javnem naročanju vezan na uporabniško ime in geslo, kar pomeni, da lahko do komentarja dostopate kjerkoli in kadarkoli – vse kar potrebujete je le povezava do spleta.

Ker se komentarje redno ažurira so lahko odlična alternativa ali nadgradnja k nakupu komentarjev v tiskani obliki. Z iskanjem po ključni besedi lahko uporabnik lažje najde potrebno informacijo.

Kako lahko dostopate do e-komentarja zakona o javnem naročanju in katere druge storitve nudi UL info tok naročnikom?

Storitve UL info tok pa v sklopu javnih naročil ponuja še več. Naročniku namreč omogoča redno obveščanje, ki jih izbere v svojih uporabniških straneh. UL info tok uporabnika obvešča o novih relevantnih naročilih ali spremembah pri že spremljanih javnih naročilih.

Da je uporabnik popolnoma brez skrbi, vam UL info tok prvih 14 dni ponujamo brezplačno. Po poteku 14 dni vas bomo obvestili o poteku storitve ter vam omogočili zakup plačljive storitve, če boste to želeli.

Komentar zakona o javnem naročanju na spletu