Zaposlovanje mladih oz. zaposlitev študenta: najpomembnejše informacije

Zaposlovanje mladih vključuje tako študente kot dijake, ki so stari najmanj 15 let. Če gre za osebo, ki že ima status dijaka, vendar še ni dopolnila 15 let, ji torej ne morete ponuditi dela, sicer tvegate kazen.

Poleg tega je dobro vedeti, da zaposlovanje študentov vključuje tako študente, ki študirajo redno, kot tiste, ki so vpisani izredno – ne glede na to, ali so v program vpisani v Sloveniji ali v tujini.

Prek napotnice lahko obenem delajo udeleženci izobraževanja odraslih; tudi pri tej skupini je določena starostna omejitev (do 26 let). Zaposlovanje študenov pa pride v poštev tudi pri tujcih, ki študirajo v Sloveniji ali so tu na izmenjavi.

zaposlitev študenta

 

Minimalna postavka za zaposlitev študenta je opredeljena z zakonom

Upoštevajte, da je za zaposlovanje mladih prek napotnice določena minimalna urna postavka. Pri tem ne smete pozabiti, da minimalna bruto postavka ni enaka končnemu strošku delodajalca.

Končni strošek namreč vsebuje še nekaj dodatnih dajatev, npr. prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (pred nekaj leti je bila sprejeta uredba, v skladu s katero se delo mladih prek napotnice šteje v pokojninsko dobo).

 

Pogoj za zaposlovanje mladih je izdana napotnica

Osnova je izdana napotnica, ki jo je mogoče naročiti pri izbranem servisu. Napotnica mora biti delodajalcu dostavljena pred začetkom dela. Poleg tega je treba skrbeti za dosledno beleženje opravljenih ur. V nasprotnem primeru je delo obravnavano kot delo na črno, s čimer so povezane precej visoke kazni.

zaposlovanje študentov

 

Zaposlovanje študentov: prednosti in slabosti

Zaposlovanje mladih je v osnovi koristno za mlade in za delodajalce. Prvi pridobijo dragocene izkušnje in znanja, obenem pa gre pogosto za pomemben vir zaslužka. Pri delu prek napotnice ni potrebno plačevanje dopusta, bolniške odsotnosti, malice ipd., kar je seveda prednost za delodajalca.

Dodatna prednost je enostavnejši proces, saj ni potrebna pogodba o zaposlitvi. To med drugim pomeni, da je prekinitev razmerja zelo preprosta, saj ni odpovednih rokov.

Po eni strani torej zaposlovanje študentov in dijakov omogoča več fleksibilnosti, kar je v osnovi pozitivno, vendar se morajo tako delodajalci kot mladi zavedati, da to zagotavlja manj stabilnosti. Delodajalci lahko praktično čez noč ostanejo brez delavca, kar je smiselno upoštevati pri načrtovanju delovnega procesa, mladi pa brez dela.

Hkrati upoštevajte, da pri delu prek napotnice mladih ne zavezuje konkurenčna klavzula. Pomembno je, da natančno preučite prednosti in slabosti ter razmislite, katera delovna mesta v vašem podjetju so najprimernejša za mlade, ki še niso zaključili šolanja. Hkrati pa je dobro vedeti, da vam je lahko pri iskanju najustreznejšega kadra v veliko pomoč agencija.